Mezi jejich další výhody patří chuť téměř identická s cukrem, pozitivní vliv na střevní mikroflóru a prevence zubního kazu.
Ještě donedávna bylo problematické je sehnat a navíc byly nabízeny za neúměrně vysokou cenu.
Xylitol a erythritol patří mezi takzvané alkoholické cukry, někdy také nazývané jako polyoly a určitě je znáte již dlouhou dobu jako běžnou součást žvýkaček.
V poslední době na ně můžete narazit v lékárnách, obchodech se zdravou výživou a supermarketech vedle známých sladidel, jako jsou aspartam, stevia nebo sukralóza.
Xylitol a erythritol mají mezi sladidly několik výhod a samozřejmě také pár úskalí.
Pokud vám nevyhovuje chuť stévie nebo aspartamu a hledáte způsob slazení, který se obejde bez negativní dochuti, měli byste jim dát šanci. Navíc je můžete využít i v jídelníčku dětí.
Co to vůbec jsou alkoholické cukry?
Alkoholické cukry, někdy nazývané také polyoly, přes svůj název neobsahují žádný ethanol. Vyskytují se přirozeně v některých druzích ovoce a zeleniny.
Mezi nejvýznamnější zástupců polyalkoholů patří:
xylitol
erytritol
sorbitol
maltitol
mannitol
Laktitol
Jejich výhodou je nižší energetická hodnota a nízký glykemický index. V některých případech dokonce hladinu cukru po jídle neovlivňují vůbec.
Mezi další benefity můžeme počítat preventivní působení proti zubnímu kazu, protože potlačují růst nežádoucích bakterií v ústech. Tento efekt má zejména xylitol, erytritol a sorbitol.
Neméně významnou vlastností je jejich probiotický vliv, protože vyživují probiotickou střevní mikroflóru stejně jako vláknina ve stravě.
Má jejich používání nějaká úskalí?
U citlivých jedinců mohou způsobit nadýmání a průjmy, zejména při vyšších dávkách. Vyhýbat by se jim měli ti, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku.
xylitol
Xylitolu se někdy říká také březový cukr. Má podobnou sladivost než cukr, ale o 40% nižší energetickou hodnotu.
Zatímco řepný cukr dodává v 1 gramu 17 kJ, při xylitolu je to jen 10 kJ / 1 g.
Výhodou xylitolu je jeho nízký glykemický index (GI). Při klasickém cukru musíme počítat s GI 70, při xylitolu je tato hodnota jen 7.
U některých lidí může xylitol ve větších dávkách způsobit nadýmání nebo průjmy. Na tento typ sladidla je vhodné procházet pomalu z menších dávek tak, aby se měl organismus šanci přizpůsobit. Z dlouhodobého hlediska je při xylitolem bezpečná denní dávka až 50 g / den bez výskytu vedlejších účinků.
erytritol
Vyskytuje se přírodě v některých druzích ovoce a houbách. Stejně jako xylitol nemá žádnou negativní dochuť.
Narozdíl od xylitolu je jeho energetická hodnota nulová a hladinu krevního cukru nezvyšuje vůbec. Jeho glykemický index je tedy považován za nulový. Nejsou dokonce popisovány ani negativní účinky na trávení ve smyslu nadýmání a průjmy. Jediné známé negativní dopady se mohou projevit jako žaludeční reflux (pálení žáhy).
Avšak iv případě erythritolu byste měli začínat s nižší dávkou a s množstvím to nepřehánět.
Při hubnutí se tedy zatím zdá být výhodnější použití erythritolu jako xylitolu, bude ale záležet na vaší vlastní zkušenosti.
Kde koupit?
Firem, které nabízejí xylitol a erythritol je celá řada. Můžete je koupit v prodejnách se zdravou výživou, v supermarketech a na e-shopech.